Sigorta sektöründe kıdemli bir şekilde var olmaya devam eden Doğan Sigorta Brokerliği A.Ş.’nin CEO’su Selcen Gür ile son dönemlerde yaptıklarını konuşarak; dünyadaki tüm sektörleri etkileyen pandemi sürecinde şirketlerinin yaptıkları değişim ve yeniliklerden bahsettik.
Kadınları esas alan bir yayınevi olarak değerli bir amaç ile var olan Tara Kitap’ın değerli kurucusu Selcen Gür, yayınevinin son dönemlerde çıkardığı kitaplar hakkında bizi ve okuyucularımızı bilgilendirmeyi de ihmal etmedi…
Pandemi sonrası sigorta sektörünü değerlendirmenizi istesek, bize neler söyleyebilirsiniz?
Pandemi her sektörde olduğu gibi sigorta sektöründe de iş yapış şekillerini değiştirdi. Uzaktan çalışmaya çok çabuk adapte olduk, Covid-19’u (genel istisna olmasına rağmen) özel sağlık sigortaları kapsamına aldık, hasarlarda müşterileri zor durumda bırakmamak için uzaktan erişimle hasar tespitlerimizi gerçekleştirdik. Sektörümüz pandemi koşullarına hızla uyum sağlayarak rüştünü ispat etti diyebiliriz.
Pandemi dönemi hangi sigorta ürünlerini ön plana çıkardı?
Uzaktan çalıştığımız için dijital anlamda güvenlik açıkları ve boşluklar oluştu. Bu da ister istemez siber saldırıların artmasına sebep oldu. Siber saldırı sigortaları şu anda en çok merak edilen ve sorulan ürünlerimizden biri haline geldi. Öte yandan sağlık sigortalarına ilgi çok arttı. Hatta tamamlayıcı sağlık sigortalarında pandemi öncesine oranla yüzde 51’lik artış yaşandı. Bunun sebebi elbetteki Covid-19 tedavisinin tamamlayıcı sağlık sigortası teminatında yer alması idi.
Siz aynı zamanda Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği Başkanısınız. Dernek çalışmalarınız pandemiden nasıl etkilendi?
Daha önce yaptığımız tüm çalışmaları dijital ortamda yapmaya devam ettik. Bununla da kalmadık, vaktimizi daha verimli kullanabildiğimiz bir dönemde olmanın avantajıyla derneğimizin gündeminde olan çalışmalara hız verdik. Logomuzu yeniledik, web sitemizi tamamen yeniledik, youtube kanalı açtık ve orada sektör gündemiyle ilgili programlar yaptık, sosyal medya mecralarını etkin ve verimli bir şekilde kullanarak üyelerimiz ve takipçilerimizle yakın ilişki içinde olmaya devam ettik.
Sigorta sektörünün yanı sıra yayıncılık dünyasında da Tara Kitap isimli markanızla çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz. Tara Kitap nasıl etkilendi pandemiden?
Biz butik yayıncılık yapıyoruz. Kadınlarımızı önceliğimize aldığımız, kadınları daha donanımlı, daha güçlü kılacak, kadınların ilgi alanlarına hitap eden kitaplar yayımlamayı tercih ediyoruz. Bizim için esas olan kadın okurlar ve yarattığımız sosyal fayda. Biz bu dönemde de yayıncılık faaliyetlerimizi aynı çizgide sürdürmeye devam ettik ve ekip olarak ‘Biz olsak ne okurduk?’ dediğimiz türde kitapları seçerek yayımladık.
Son dönemde yayımladığınız kitaplardan biraz bahsedebilir misiniz?
Son dönemde çıkarttığımız kitaplarımızdan psikolog Hilal Bebek’in yazdığı ‘Çemberin Dışı’ ve Didem Gürçay’ın kaleme aldığı ‘Tılsımlı Köpek Momo’ ile pandemi dönemi eve kapanan ailelerin imdadına yetişen ‘Evde 99 Oyun’ çok ilgi gördü. Öte yandan daha önce yayımladığımız ‘Aşk Yetmediğinde/Birine Bağımlılıktan Kurtulmanın Yolları’ kitabı da bu dönemde özellikle öne çıktı.
Pandemi okur tercihlerini nasıl etkiledi sizce?
Pandemide hepimiz kendimize yakalandık. Gitmediğimiz seyahatler, görmediğimiz dostlar, katılamadığımız davetler bizi kendimizle yüz yüze getirdi. İster istemez hayatımızı, ilişkimizi, işimizi ve daha pek çok şeyi sorgulamaya başladık. Tüm bunlar hepimizi daha manevi ve spiritüel konulara yaklaştırdı. İlişkimde gerçekten mutlu muyum, yoksa bağımlı mıyım? Sevdiğim işi mi yapıyorum, yoksa kendimi mi köreltiyorum? Anlamlı bir hayat mı sürüyorum, yoksa tamamen dışa bağımlı, içi boş bir hayat mı? Tüm bunları sorgulamaya başladık. Kendimize yakalandıktan kastım tam da bu. Hal böyle olunca okuma tercihlerimiz de etkilendi ve ilişkiler, hayatın anlamı, kişisel gelişim, kendi kendine yardım türünde kitaplara ilgi arttı.