Sezaryen doğum, normal doğumun uygun olmadığı veya doğum eylemi sırasında sorun olan gebeliklerde annenin ve bebeğin zarar görmesini engellemek için tercih edilir. Sezaryen genel anestezi ya da belden uyuşturarak (kombine spinal/epidural anestezi) yapılabilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Derya Uyan Düz, sezaryen doğum hakkında merak edilenleri okuyucularımız için açıkladı.
Sezaryen doğum nedir?
Sezaryen doğum, annenin cerrahi operasyon ile bebeğin doğmasını sağlamak için karın bölgesine atılan kesi işlemine sezaryen doğum denir. Sezaryen doğum, genellikle bir veya birden fazla bebeğin doğması (çoğul gebelik) için kullanılan yöntemdir.
Sezaryen doğum ne zaman gerekli olur?
Sezaryen doğum, anne adayının isteğine bağlı olarak yapılabildiği gibi anne ve bebeğin sağlığı ile ilgili problem olduğunda da tercih edilebilmektedir. Sezaryen doğum gebeliğin durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebildiğinden doğum haftasından önce de yapılabilmektedir.
Sezaryenin yapılması için başlıca nedenler:
- Normal doğumun zamanın gerçekleşmemesi ve doğum süresinin uzaması
- Kordon dolanması
- Bebeğin rahim kanalına ters gelişi
- Bebeğin iri bebek veya ikiz, üçüz ya da daha fazla çoğul gebelik durumlarında
- Kalça kemiklerinin dar olduğu durumlarda (doğumsal kalça çıkıklığı)
- Doğum kanalında bebeğin çıkmasına engel olan miyom vb durumlar
- Genital bölgede enfeksiyon olduğu durumlarda
- Rahim ameliyatı geçiren kişilerde
Sezaryen doğum nasıl yapılır?
Sezaryen ameliyatı doğum zamanı 39. haftada yapılabileceği gibi acil durumlarda planlanandan önce de yapılabilir. Doğum sırasında herhangi bir komplikasyonla karşılaşmamak için annenin anesteziye uygunluğu incelenir ve kan tahlilleri yapılır.
Sezaryen ameliyatında öncelikle damar yolu açılır, gerekli ilaçlar verilir. Karın bölümü temizlenir ve genellikle belin arka kısmından epidural anestezi verilir. Anne doğum sırasında herhangi bir acı hissetmez.
Bikini çizgisinin altından yatay 8-10 cm’lik bir kesi yapılır. Sezaryen ameliyatı ortalama yarım saat sürer ancak bebek operasyonun ilk 5 dakikası içerisinde çıkarılır, ağzı ve burnu temizlendikten sonra göbek bağı kesilir. Bebek muayene için pediatri hekimlerine teslim edilir. Annenin kesisi kapatılır.
Operasyon sonrası yemek yemenizde, annenin bebeği emzirmesinde bir engel yoktur, tam tersine emzirilmesi teşvik edilir.
Sezaryen doğum ne kadar sürer?
Sezaryen doğum normal şartlarda 40-50 dakika arası sürmektedir. Doğum sonrasında anne ve bebeğin 1 gün hastanede kalması gerekmektedir. Doğum sonrası anestezinin etkisi geçtikten sonra annenin ağrılarında artma olabileceği için ağrı kesiciler verilir. Annede kabızlık vb durumlar olmaması için bol sıvı tüketilmesi ve yürüyüş yapılması önerilir.
Sezaryen doğum sonrası günlük hayata dönüş nasıl olur?
Sezaryen doğum sonrası kesi yeri ortalama 1 hafta içinde iyileşir, 3 ay sonra da son halini almış olur. 1 hafta 3 ay arasında kozmetik ürünler kullanılarak yara yerindeki izin azaltılması sağlanabilir. Doğumdan sonra 4-6 hafta cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir.
Günümüzde sezaryen doğum ameliyatının daha fazla tercih edildiği görülmektedir. Anne adayının tercihi ile normal şartlarda 38. haftadan sonra gün belirlenerek doğum gerçekleşmektedir. Burada tercih sebebi anne adayının doğumdan korkması, annenin bebeği doğum sırasında herhangi bir riskle karşı karşıya getirmemek veya normal doğumun etkilerinden olan rahim sarkmasıyla karşı karşıya gelmemek sezaryen doğumun tercih sebebi olabilmektedir.