Türkiye’nin önde gelen yatırım bankalarından PASHA Bank, kurulduğu günden bu yana İstanbul Dijital Sanat Festivali’nin ana sponsoru olmaya devam ediyor. 4. İstanbul Dijital Sanat Festivali, “Search Reality” temasıyla 2-5 Mayıs tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenecek.
Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgenindeki ticari ilişkileri güçlendirme misyonu ile hareket eden PASHA Bank, Türkiye’nin ilk ve tek dijital sanat festivali İstanbul Dijital Sanat Festivali’nin ana sponsoru olmaya devam ediyor. Bu yıl festivalin ön gösterimleri, bir ilk olarak Brüksel ve Milano’da gerçekleştirildi. Uluslararası arenada büyük ilgi gören festival, 2-5 Mayıs tarihleri arasında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle Mezo Dijital tarafından, PASHA Bank ana sponsorluğunda AKM’de sanatseverlerle buluşacak. PASHA Bank Genel Müdür Vekili Hale Yıldırım, dijital sanatın dünya genelinde 68 milyar dolarlık bir pazara dönüştüğünü ve bu büyümeyi desteklemek için İstanbul Dijital Sanat Festivali’ne sponsor olduklarını belirtiyor.
PASHA Bank olarak sanata ne zamandan beri katkı sunuyorsunuz?
PASHA Bank, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın bölgesel güçlerini, ülkeler arası kültürel bağları ve modern bakış açılarını yansıtan bir vizyonla bankacılık hizmeti sunuyor. Kurulduğumuz 2015 yılından bu yana fotoğrafçılık, tiyatro gibi alanlarda sanatı ve sanatçıları destekliyoruz. Ayrıca, Türkiye’nin ilk ve tek dijital sanat festivali olan İstanbul Dijital Sanat Festivali’nin oluşumundan bu yana, yani 4 yıldır ana sponsor olarak katkıda bulunuyoruz. Bu yıl 4. kez düzenlenecek olan festival, 2-5 Mayıs tarihleri arasında “Search Reality” (Gerçekliği Ara) temasıyla, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle ve Mezo Dijital organizasyonu ile AKM’de gerçekleştirilecek.
Dijital Sanat Festivali’ne destek vermeye nasıl karar verdiniz?
Dijitalleşme, günümüz dünyasında hızla ilerliyor. Özellikle pandemi sonrası, teknoloji ve dijital dönüşüm beklenmedik bir hızla hayatımıza girdi. Hayatın hemen her alanında değişen müşteri beklentileri ve ihtiyaçları, dijital dönüşümü kaçınılmaz hale getirdi. Bu dönüşüm, bankacılık sektöründe de ön planda. Biz de PASHA Bank olarak, dijital dönüşümü hem kendi süreçlerimizde uyguluyoruz hem de sanata verdiğimiz desteği bu yönde kullanmaya başladık. Dijital sanatın gücüne inanıyoruz. Sanatçılar, dijital sanat tekniklerini kullanarak işlerini daha hızlı tamamlayabiliyorlar ve daha yüksek bir kaliteye ulaşabiliyorlar. Ayrıca dijital sanat, 68 milyar dolarlık küresel sanat pazarından giderek artan bir pay alıyor. Türkiye de bu alanda büyük bir çıkış yakaladı. Birçok Türk sanatçının NFT projeleri dünya çapında ilgi görüyor, genç sanatçılarımızın dijital sanat eserleri de giderek daha fazla ilgi topluyor. PASHA Bank olarak, dijital sanatın bu yükselen trendine katkı sunmaktan mutluluk duyuyoruz ve bu alandaki sanatçılara destek vermeye devam edeceğiz.
Festivalin bu yılki içeriği hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bu yılın teması “Search Reality” (Gerçekliği Ara). Festival, sanal dünyaların gerçeklik kavramıyla nasıl etkileşime girdiğini ve bu etkileşimin insan deneyimini nasıl dönüştürdüğünü keşfetmeyi amaçlıyor. Festivalde, ulusal ve uluslararası 50 sanatçının dijital eserleri sergilenecek. Küratörlüğü, Türkiye’nin ilk yapay zeka küratörü Avind, Rahim Ünlü, Julie Walsh, Samed Karagöz ve Niyazi Erdoğan birlikte üstleniyor. Festival kapsamında çocuk ve gençlik atölyeleri, paneller, görsel ve işitsel performanslar yer alacak. Fransız müzisyen, besteci ve yapımcı Jean Michel Jarre, dijital sanat eseri “The Eye and I” ile festivalde yer alacak. Ayrıca Azerbaycan’ın ilk yapay zeka sanatçısı Shusha’nın eserleri de sergilenecek.
Bu yıl festival, sanal dünyadaki kimliklerin gerçek dünyadaki kimliklerle nasıl kesiştiğini ve insan-teknoloji ilişkisinin derinliklerini incelemeyi hedefliyor. Ayrıca çocuk ve gençlik atölyelerinde sanatçılarla birlikte ileri dönüşüme yönelik sanat eserleri tasarlanacak. AKM önünde her akşam görsel ve işitsel performanslar düzenlenecek. Ayrıca küratörlerin, sanatçıların ve uzmanların katılacağı paneller gerçekleştirilecek. Son gün, Uygur Çocuk Tiyatrosu tarafından çocuklar için “Neci’nin Dijital Maceraları-2” adlı tiyatro oyunu sergilenecek. Tüm bu etkinliklere katılım ücretsiz olup, önceden kayıt yaptırılması gerekiyor. Katılımcılar, bu festivalde sadece dijital sanat eserlerini değil, aynı zamanda toplumu bilinçlendirmeye ve farkındalık yaratmaya yönelik birçok etkinliği deneyimleyebilirler. Geleceğimiz gençlerimiz ve çocuklarımızdır. Bu nedenle başta onlar olmak üzere herkesi, teknoloji ile sanatı harmanlayan bu deneyimi yaşamaya davet ediyoruz.
Dijital Sanat Festivali bu yıl yurt dışında ön gösterim gerçekleştirdi. Yurt dışından nasıl tepkiler aldınız?
Festivalin ön gösterimleri, büyükelçiler, konsoloslar, bürokratlar ve sanatseverlerin katılımıyla Brüksel ve Milano’da yapıldı. İlgi oldukça yüksekti ve çok olumlu geri dönüşler aldık. Böyle bir festivalin kuruluşundan bu yana ana sponsoru olduğumuz için çok mutluyuz ve gurur duyuyoruz.