Sosyal Yaşamın Sevilen İsimlerinden Fatma Kurtkaya ile Kadınların Sosyal Yaşamdaki Hakları ve Hürriyetleri üzerine keyifli bir söyleyişi gerçekleştirdik.
FATMA KURTKAYA
Kadınların sosyal yaşamdaki hak ve hürriyetleri türkiyede ne derece önemseniyor, ne derece dikkate alınıyor, bu bağlamdaki görüşlerinizi alabilirmiyiz ?
Her ne kadar yaşamımızda kadın – erkek eşitliği yer alsa da, sosyal yaşamda kadınlara gereken değer ve saygının gösterildiğini düşünmüyorum. Ülkemizde son derece donanımlı ve bilgili birçok kadın çoğu zaman sosyal baskılar yüzünden kendilerini ifade edememekte.
Kadın ve kadın Haklarını savunmak amacı ile kurulan sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini yeterli buluyormusunuz ? Bu doğrultuda aktif ve fiili olarak desteklediğiniz bir sivil toplum kuruluşu bulunuyormu ?
Bu konuda birçok dernek açılıyor. Fakat daha sonra gerekli aktiviteler de bulunmuyor çoğu dernek sadece açılıyor aktif olarak bir yol oynayamıyor.
Erkeğin baskın olduğu toplumda kadın erkek eşitsizlikleri hakkındaki konulara ve sorunlara, değenildiğinde feministlik ile yüz yüze gelinebiliyor, sizin bu konudaki fikirleriniz nelerdir?
Kadın erkek eşitsizliği ile ilgili bir konuda sadece kadınlar konuşup erkeklerden de gereken desteği alamadıkları için, feminist bir imaj yaratılıyor olabilir. Şahsen ben bunu bu konuda konuşmak istemeyenlerin geçiştirme bahanesi olarak yorumluyorum.
İstatistiklere bakıldığında kadına karşı şiddet dünyada en fazla karşılaşılan ve en az cezalandırılan suç olarak karşımıza çıkmakta, bu üzücü gerçeği esasen sosyal devletlerin alması gereken tedbirler ve suçu işleyenlere uygulanacak yaptırımlar konusunda ne gibi adımlar atılması gerekir ? Bu üzücü tablo sizce nasıl değiştirilebilir?
Kadına karşı şiddete gereken ceza ve yaptırımların uygulandığını kesinlikle düşünmüyorum. Bizi var eden kadınlara işlenecek herhangi bir suçun büyüklüğüne bakılmadan en fazla cezaya çarptırılması gerektiğini ve devletin artan bu şiddet oranlarına bir çözüm üreteceğine inanıyorum.
Özellikle gençlerin ve çocukların aktif olarak televizyon seyrettiği saatte genel şiddet içeren programların yayın kuşaklarında yer almasının ve buna benzer radikal bir dizi tedbirinin yetişmekte olan çocuk ve gençlerimizin potansiyel şiddet eğilimlerini zayıflatacağını düşünüyormusunuz ?
Evet düşünüyorum ağaç yaşken eğilir. Küçük yaştaki bir çocuk şiddetle alakalı herşeyden ne kadar uzak durursa o kadar sağlıklı büyür.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kadına seçme ve seçilme özgürlüğü tanınması başta olmak üzere, kadınların temel hak ve hürriyetlerine yaptığı devrimsel katkıların ardından bu bağlamdaki politika ve çalışmaları ne derece yeterli buluyorsunuz?