Usta oyuncu Ediz Hun’un yaşam serüveni, sinema yazarı ve akademisyen Rıza Oylum’un söyleşilerinden oluşan “Film Gibi Geçti” kitabıyla okurlarının karşısına çıkıyor. İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlanan kitapta Ediz Hun; çocukluğu, Yeşilçam yılları ve milletvekilliği döneminden pek çok önemli anısını paylaşıyor.
Sinemaya ilk adımını attığı yıllardan günümüze dek 120’yi aşkın filmde başrol olarak yer alan Ediz Hun, dönemin popüler dergilerinden olan Ses’in, 1963 yılında düzenlediği sinema yıldızı yarışmasında birinci seçilmesini ve kısa sürede büyük bir ün elde etmesini “Film Gibi Geçti” kitabıyla sevenlerine ve Yeşilçam meraklılarına anlatıyor. İnkılâp Kitabeviimzasıyla okurlarına ulaşan kitabında; Türk sinemasının yakışıklı jönlerinden Ediz Hun, öğretim görevlisi Rıza Oylum’un sorularıyla Yeşilçam’ın kamera arkasına da yıllar sonra ışık tutuyor.
“Film Gibi Geçti”, usta oyuncu Ediz Hun’un Cihangir’de doğduğu evden Norveç’te geçirdiği öğrencilik yıllarına; ilk rol aldığı filmden milletvekili seçildiği güne kadar hayatının dönüm noktalarını okurlarına sunuyor. Ediz Hun, hayatına dair detayları içtenlikle anlatırken, 6-7 Eylül gibi dönemin kritik olaylarına da değiniyor. Yeşilçam’a genişçe yer ayrılan kitapta, içinde önemli filmlerden karelerin de bulunduğu bir fotoğraf albümüne yer veriliyor. Anılar ve resimlerle nostaljik bir okuma vadeden “Film Gibi Geçti”, okurlarının beğenisini kazanmayı bekliyor.
Arka Kapak Yazısı
Siyah beyaz bir fotoğraf karesi gibi Yeşilçam; bir kenara atılmış, tozlu raflarda duran, ama her bakıldığında insanın ruhuna elemle karışık bir saadet yayan, ucu yanmış bir fotoğraf karesi.
Fakir ama gururlu erkekleri, amansız hastalıklara yakalanan kadınları, imkânsız aşklarıyla o 24 fotoğraf karesinde her şey biraz daha masum sanki.
Türk sinema tarihinin en yakışıklı jönlerinden Ediz Hun o dönemin başkahramanlarından biri. Beyoğlu Emek’te, suare seanslarında, yaz günlerinde açık hava sinemalarında yıllarca konuk oldu hayatlara. Onu hep canlandırdığı karakterlerle beyaz perdeden izledik, ama işin bir de perde arkası vardı. Ediz Hun bu kez kurgu değil, gerçek bir hikâye anlattı. Cihangir’de başlayıp Norveç’e kadar uzanan içinde birbirinden güzel aşkları, üstün başarıları ve bir halkın hayranlığını saklayan bu hikâyede başrol yine onun.
İnkılâp Kitabevi, Ediz Hun, Söyleşi: Rıza Oylum, Film Gibi Geçti, 220 sayfa, İstanbul, 2022.
Özgeçmiş
Ediz Hun
İstanbul’un Cihangir semtinde 22 Kasım 1940 tarihinde Çerkes kökenli Adnan Hun ile Bulgaristan Vidin doğumlu Neşvet Hun çiftinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Avusturya ve Atatürk liselerinin ardından Norveç Oslo ve Trondheim üniversitelerinin Biyoloji, Deniz Biyolojisi ve Çevre Bilimleri bölümlerinden mezun oldu.
Ses mecmuası Film Yıldızı Yarışması’nda 1963 yılında birinci seçilerek sinema dünyasına girdi. Yine 1963 yılında çekilen ilk filmi Genç Kızlar’ın ardından, aralarında Ankara Ekspresi, Ayrılsak da Beraberiz, Sonbahar Rüzgârları, Güllü, Son Mektup, Paydos gibi Türk sinemasının önemli yapımlarının da yer aldığı 129 filmde başrol aldı. Ayrıca Acımak, Gökkuşağı, İlk Aşk, Azize, Asla Unutma gibi televizyon dizilerinde oynadı. Filmlerini Antalya, Adana ve Malatya Film Festivallerinde aldığı Yaşam Boyu Onur Ödülleri ile taçlandırdı.
Oyunculuğun yanı sıra siyasetle de ilgilendi. 1991-93 yılları arasında Çevre Bakanı Başdanışmanı ve İstanbul İl Çevre Müdürü olarak görev aldı. 1996-99’da ANAP İstanbul İl Başkan Vekilliği yaptı. 18 Nisan 1999 seçimlerinde ANAP’tan İstanbul milletvekili seçildi. 21. Yasama Dönemi’nde TBMM’de Çevre Komisyonu Başkanlığı; 2001-2003’te ANAP Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. Ayrıca Kadın ve Gençlikten Sorumlu Koordinasyon Başkanı ve Basın Propaganda Başkanı olarak da görev aldı.
1985-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde Çevre dersleri verdi. Ayrıca çeşitli tarihlerde Bahçeşehir ve İstanbul Ticaret Üniversitelerinde Çevre ve Ekoloji; Pana Film Sinema Akademisi ve Maltepe ile Doğuş Üniversitelerinde Türk Sinema Tarihi ve Oyunculuk dersleri verdi. 2006 yılından beri Okan Üniversitesi Ekoloji Bilimleri’nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmekte.
Kariyeri boyunca yurtdışında, Avustralya ve Almanya dahil, iki bini aşkın konferans verdi. Çevre, sanat ve kültür alanında çeşitli yayın organlarında yayımlanan sayısız bilimsel makale ve araştırma yazısına imza attı. Çeşitli çevre ve doğa dernekleri başkanlıklarının yanı sıra 1990-1991 yıllarında Adalar Rotary Kulübü Başkanlığı da yaptı.
Dünyada ilk kez doğal ortamının dışında ürettiği iguanaları ile Almanya’da bilimsel yayın yapan Salamandra dergisinde yer aldı. Üç bini aşkın kaktüs çeşidinin bulunduğu Kaktüs Koleksiyonu ise Avrupa’nın sayılı özel koleksiyonları arasında yer alıyor.
Sanat, siyaset ve akademik hayatı boyunca yurtiçi ve yurtdışından olmak üzere bini aşkın plaket, belge ve ödül aldı. Yaşat ki Yaşayasın (2013), Çevremiz Geleceğimizdir (2015) ve Ediz Hun Amca ile Çevremiz (2017) adlı üç kitaba imza attı.
Ediz Hun, 1973’ten beri Berna Hun ile evli olup Bengü ve Burak adlı iki çocuğu bulunmakta.
Rıza Oylum
1984 İstanbul doğumlu. İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans, Trakya Üniversitesi’nde aynı alanda yüksek lisans eğitimi aldı. Varlık, Virgül, Agora, RadikalGenç, BirGün, Cumhuriyet Kitap, Film Arası, Kitapçı ve edebiyathaber.net gibi farklı mecralarda sinema ve edebiyat merkezli metinler yayımladı. Uzakdoğu Sineması, Rus Sineması, Alman Sineması, Ortadoğu Sineması, Dünya Yönetmenlerinden Sinema Dersleri, Doksanlar, Dünya Yazarlarından Yazarlık Dersleri ve İran Sineması kitaplarını yazdı. Ulusal ve uluslararası festivallerde jüri, küratör ve yayın editörü görevlerinde bulundu. Türkiye’de ve yurtdışında ülke sinemaları üstüne konferanslar verip workshop’lar yaptı. Hâlihazırda bir vakıf üniversitesinde sinema tarihi dersleri veriyor. Gazete Duvar’da sinema merkezli köşe yazıları yazıyor.